Historische fietstocht

Heemkundekring Bakel en Milheeze

 

Historische fietstocht.

 

Op zondag 2 juni a.s. organiseert Heemkundekring Bakel en Milheeze een historische fietstocht voor eigen leden en eventuele belangstellenden uit onze omgeving.

 

Het thema van deze fietstocht is WOII. Op 25 december 2019 is het namelijk 75 jaar geleden dat de Gemeente Bakel en Milheeze werd bevrijd.

Deze fietstocht voert ons langs de plaatsen waar de bezetting en de bevrijding plaatsvond.

We starten om 13.00 uur vanaf onze Heemkamer aan het Gildepad te Bakel en gaan richting Milheeze. Onderweg zal Rein van de Broek ons het een en ander vertellen welke gebeurtenissen er in de omgeving van deze route destijds hebben plaatsgevonden, o.a. het mysterieuze bombardement in 1943 waarbij in Bakel 2 slachtoffers vielen. Ook de plaats waar op 25 september 1944 een kleine tankslag tussen een Engelse en een Duitse tank plaats vond wordt gepasseerd. Eveneens word aandacht gespendeerd aan de mobilisatie van het Nederlandse leger in de gemeente en de verdedigingswerken zoals de Peelraamstelling en de diverse bunkers in de Peel. Naast de evacuatie van de bewoners van Milheeze en De Rips op 5 mei 1940 wordt ook gesproken over de verongelukte mensen uit Bakel en Milheeze tijdens en direct na de bevrijding. Ook staan we even stil bij de Hazenhutsedijk waar tijdens een Duitse schietoefening vele slachtoffers zijn gevallen. Een bijzonderheid is ook het feit dat de Gemeente Bakel en Milheeze gedurende 2 weken frontdorpen tussen de geallieerden en het Duitse leger zijn geweest. Van hieruit werd de aanval op Overloon en Venray voorbereid. Er werden grote hoeveelheden materialen aangevoerd en dagelijks werden met grote kanonnen vele granaten naar de oostkant van de Peel gestuurd. Ondanks dat de radarinstallaties al door de Duitsers waren ontmanteld werden deze toch nog door de geallieerden gebombardeerd. Hierbij vielen nog 3 burgerslachtoffers in de Jodenpeel. Onderweg gaan we een lekker kopje koffie of Thee drinken in het Peelpaleis in De Rips. Verder word nog aandacht besteed aan de migranten van vliegveld Volkel die door de Duitsers hier schadeloos werden gesteld met 3 boerderijen. Ook staan we nog stil bij het Koordekanaal met info over de eerste dagen van de oorlog.

De rit naar onze eigen Heemkamer zal deze historische fietstocht waardig doen besluiten.

 

Resumé historische fietstocht:

Datum:           Zondag 2 juni a.s.

Vertrek:          Heemkamer, Gildepad 1,  Bakel

Om:                 13.00 uur

Terug bij de Heemkamer: Ca. 17.00 uur

 

Heemkundekring Bakel en Milheeze

Gildepad 1, 5761 BG  Bakel

Secretariaat: Mauritsstraat 1, 5761 AR  Bakel

Tel.: 0492-341758

Mobiel: 06-10245550

E-mail: Info@heemkundekringbakelenmilheeze.nl