Lezing: “Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens”
06/02/2019 (20:00) tot 06/02/2019 (22:30)
Heemkundekring Bakel en Milheeze
Zaal De Wilbertsdries, Sint Wilbertsplein, Bakel
Lezing: “Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens”
Door: Herman Jansen en Frans van Gils
Voor onze heemkundekring een niet zo alledaags begrip.
Nederland was Neutraal in WO1. Het Nederlandse leger was gemobiliseerd. De voorbereidingen ter voorkoming van eventuele calamiteiten of erger waren ook in ZO Brabant merkbaar.
Dat konden we lezen in het ED ten tijde van de herdenking 100 na het einde van WO1. Een inwoner van Bakel heeft alles nauwgezet bijgehouden wat dat betekende voor de Bakelnaren en de rest van Nederland.
Wat betekende dit voor de Zuiderburen?
Het Duitse leger sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van ongeveer 2.000 volt in een ultieme poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals). Hij heeft minstens een duizendtal mensenlevens gekost.
Herman Janssen en Frans Van Gils, twee leden van heemkundekring Amalia van Solms (Baarle-Nassau-Hertog) en van de heemkundige werkgroep Zondereigen (een gehucht van Baarle-Hertog), vertellen aan de hand van 200 unieke foto’s over de Duitse inval in België, de bezetting, de grensbewaking aan beide kanten van de grens, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen ervan voor de grensbewoners. Over het smokkelen van voedingswaren, rekruten voor het Belgische leger en brieven van en naar het front. Over de Nederlandse neutraliteit, de spionage en het verzet. Over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen. In het tweede deel van de lezing ligt de klemtoon op de heel bijzondere situatie in Noord-Brabant, waar de enclaves van Baarle-Hertog niet door het Duitse leger bezet konden worden. Tot slot bespreken Frans en Herman hun pedagogische en toeristische realisaties, gekaderd in de honderdste herdenking van de “Groote Oorlog”. Met dit project wonnen zij in 2014 de Knippenbergprijs.
Lezing: Woensdag 6 februari a.s.
Locatie: Zaal: “De Diepstratenzaal” Sint Wilbertsplein, Bakel
Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Entree: Niet leden betalen €2,50 entree